Nasiona warzyw
Gatunek: ZIOŁA

Zioła towarzyszą człowiekowi od zawsze.W Polsce pierwsze przyprawy były znane za czasów Mieszka I.Zioła są bardzo ważnym składnikiem pożywienia,poprawiają smak potraw, nadają im charakterystyczny aromat,pobudzją trawienie.Wszystkie zioła zawierają substancje czynne:witaminy,glikozydy,sole mineralne stosowanie ich korzystnie wpływa na cały organizm,są ważnym składnikiem diety.Zioła mają szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym owocowo-warzywnym,spirytusowym i gospodarstwach domowych.Stosowane są w stanie świeżym i po wysuszeniu.Przypraw dodaje się do większości potraw i napojów wg.upodobań i smaku.Należy je stosować umiejętnie z rozwagą ponieważ duże ich ilości mogą powodować działanie niekorzystne.Substancje zawarte w ziołach to głównie:olejki eteryczne,alakloidy,garbniki,glikozydy,fitoncydy,cukrowce,kwasy organiczne,witaminy oraz sole mineralne.
 
       ODMIANY W OFERCIE PNOS
Odmiana: Bazylia czerwona
czerwona


Liczba nasion: 640-650 szt. w gramie
Norma wysiewu: 6 kg/1ha
Termin wysiewu: 3 dekada III-1 dekada IV;2 dekada V
Termin sadzenia: 2 dekada V
Rozstawa: 20x40 cm
Wegetacja: 90-120 dni
Termin zbioru: 3 dekada VII-1 dekada VIII
Gramatura: 0.3 g

Bazylia-Ocimum basilicum L.
Rodzina:Wargowe-Lamiaceae
Roślina jednoroczna.Pochodzi z Azji Mniejszej i Europy Południowej.Cała roślina wydziela korzenno-cynamonowy zapach.Surowcem przyprawowym jest ziele bazyli,używane w stanie świeżym lub suszonym.Stanowi doskonałą przyprawę do sałatek,pizzy,zu,sosów,drobiu,ryb i pomidorów.Poprawia trawienie,zapobiega wzdęciom,pobudza wydzielanie soków trawiennych,działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.Wymagania:bazylia jest rośliną ciepłolubną wrażliwą na przymrozki,wymaga gleb lekkich,przepuszczalnych oraz stanowiska słonecznego,osłoniętego od wiatru.Bazylię uprawia się z rozsady lub z siewu wprost do gruntu.Zbiera się ziele w pełni kwitnienia.Nadaje się do uprawy na domowym parapecie.



Odmiana: Bazylia Fine Verde


Termin wysiewu: koniec III - poczatek IV
Termin sadzenia: po 15 V
Rozstawa: 20x40-50 cm
Gramatura: 0.5 g

Roślina jednoroczna, średnio wczesna, o pokroju krzaczastym, średnio wysoka. Liście jasnozielone, wąskie i gładkie na całej krawędzi, bardzo mocno pachnące. Może być uprawiana jako roślina ozdobna i zielarska. Wysiew nasion na przełomie marca i kwietnia do płytkich pojemników. Wysadzamy do gruntu po 15 maja, w osłonięte, nasłonecznione miejsca, w odstępach, co 40-50cm.



Odmiana: Bazylia zielona
zielona


Liczba nasion: 640-650 szt. w gramie
Norma wysiewu: 6 kg/1ha
Termin wysiewu: 3 dekakada III-1 dekada IV;2 dekada V
Termin sadzenia: 2 dekada V
Rozstawa: 20x30 cm
Wegetacja: 90-120 dni
Termin zbioru: 3 dekada VII-1 dekada VIII
Gramatura: 1 g

Bazylia-Ocimum basilicum L.
Rodzina:Wargowe-Lamiaceae
Roślina jednoroczna.Pochodzi z Azji Mniejszej i Europy Południowej.Cała roślina wydziela korzenno-cynamonowy zapach.Surowcem przyprawowym jest ziele bazyli,używane w stanie świeżym lub suszonym.Stanowi doskonałą przyprawę do sałatek,pizzy,zu,sosów,drobiu,ryb i pomidorów.Poprawia trawienie,zapobiega wzdęciom,pobudza wydzielanie soków trawiennych,działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.Wymagania:bazylia jest rośliną ciepłolubną wrażliwą na przymrozki,wymaga gleb lekkich,przepuszczalnych oraz stanowiska słonecznego,osłoniętego od wiatru.Bazylię uprawia się z rozsady lub z siewu wprost do gruntu.Zbiera się ziele w pełni kwitnienia.Nadaje się do uprawy na domowym parapecie.

Odmiana: Cząber


Liczba nasion: 1500-1600 szt. w gramie
Norma wysiewu: 7-10 kg/1ha
Termin wysiewu: 2 dekada IV-2 dekada V
Rozstawa: 40x40 cm
Wegetacja: 90-120 dni
Termin zbioru: 2 dekada VII-2 dekada IX
Gramatura: 1 g

Cząber ogrodowy-Satureja hortensis L.
Rodzina:Wargowe-Lamiaceae
Roślina jednoroczna. Ojczyzną cząbru są wschodnie wybrzeża Morza Śródziemnego,północnej Afryki i wschodniej Azji.Surowcem przyprawowym cząbru jest ziele o silnym korzennym zapachu i cierpkim smaku, może byc stosowany w stanie świeżym i po wysuszeniu.Doskonale nadaje się do potraw z warzyw strączkowych, zup,tłustych mięs i marynat.Pobudza wydzielanie soków żołądkowych,działa bakteriobójczo.Wymagania:ma niewielkie wymagania klimatyczne,potrzebuje gleb żyznych,bogatych w wapń,przepuszczalnych,ciepłych,stanowiska słonecznego osłoniętego od wiatru.Cząber uprawia się z siewu bezpośrednio do gruntu, nasiona wysiewa się bardzo płytko.Może być uprawiany na kuchennym parapecie.

Odmiana: Estragon
wieloletnia


Liczba nasion: 5000-5050 szt. w gramie
Norma wysiewu: 2-3 kg/1ha
Termin wysiewu: 3 dekada III-2 dekada V
Termin sadzenia: 2 dekada V
Rozstawa: 30x40 cm
Wegetacja: 3-4 lata
Termin zbioru: 2 dekada VII-2 dekada IX
Gramatura: 0.2 g

Estragon-Artemisia dracunculus L.
Rodzina:Astrowate-Asteracea
Roślina wieloletnia.W stanie dzikim występuje w krajach śródziemnomorskich, w środkowej Azji i Ameryce Północnej.Wykorzystuje się liście estragonu,które w stanie świeżym odznaczają się słabym zapachem, po wysuszeniu natomiast ma silnym i swoistym.Smak estragonu jest ostry,gorzki, korzenny.Stosuje się jako przyprawę do mięs,zup,sosów,ryb,jaj,marynat i kwaszonych warzyw.Bylica estragon służy do wyrobu octu imusztardy estragonowej.Pobudza wydzielanie soków trawiennych,działa żółciopędnie,moczopędnie i rozkurczowo.Wymagania:bardzo dobrze rośnie w warunkach klimatycznych Polski.Najlepiej rośnie na glebach żyznych,dostatecznie wilgotnych,średnio zwięzłych i stanowisku słonecznym.Uprawa plantację estragonu zakłada się na 3-4 lata,rośliny rozmanaża się z rozsady lub przez podział roślin starszych.




Odmiana: Hyzop lekarski
wieloletnia


Liczba nasion: 950-970 szt. w gramie
Norma wysiewu: 6 kg/1ha
Termin wysiewu: 3 dekada III-2 dekada V
Termin sadzenia: 2 dekada V
Rozstawa: 40x40 cm
Wegetacja: 90-120 dni
Termin zbioru: 2 dekada VII-2 dekada IX
Gramatura: 0.5 g

Hyzop lekarski-Hyssopus officinalis L.
Rodzina:Wargowe-Lamiaceae
Roślina wieloletnia.Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego i wschodniej Azji.Częścia jadalną są liście hyzopu o silnym kamforowym zapachu i cierpkim smaku.Przyprawę wykorzystuje się w stanie świeżym i suszonym w niewielkich ilościach.Stanowi dodatek do sałatek,surówek, mięs,potraw z warzyw,dotwarogów i pasztetów.Poprawia trawienie,działa przeciwzapalnie,wykrtuśnie i moczopędnie.Wymagania do uprawy wybiera się stanowisko słoneczne,ciepłe,oslnięte od wiatru,najlepiej rośnie na glebie lekkiej,piaszczysto-gliniastej,bogatej w wapń, nie znosi gleb kwaśnych i zimnych.Hyzop można uprawiać z siewu wprost do gruntu lub z wcześniej przygotowanej rozsady.



Odmiana: Kminek


Liczba nasion: 300-310 szt. w gramie
Norma wysiewu: 6-8 kg/1ha
Termin wysiewu: 2 dekada IV-2 dekada VI
Rozstawa: 10x40 cm
Wegetacja: 90-110 dni
Termin zbioru: 3 dekada VI-2 dekada VII
Gramatura: 5 g

Kminek zwyczajny-Carum carvi L.
Rodzina:Baldaszkowate-Apiaceae
Roślina dwuletnia. W stanie dzikim występuje w Europie,Azji,Ameryce Północnej i w Australii.Częścią jadalną są owoce kminku,ktore są wytwarzane w drugim roku uprawy.Owoce są aromatyczne o silnym zapachu i pikącym korzennym smaku.Kminek jest wykorzystywany w przemysle spożywczym do wyrobów cukierniczych i piekarniczych,stanowi doskonałą przyprawę do mięs,serów,kwaszonej kapusty.Kminek stosuje się do wyrobu wódek gatunkowych.Zioło to ułatwia trawienie,działa rozkurczowo,jest żółciopędny.Wymagania:kminek ma niewielkie wymagania klimatyczne,udaje się na terenie całego kraju.Do prawidłowego wzrostu potrzebuje gleby żyznej,wilgotnej,ciepłej, o pH obojetnym.Uprawia się go z siewu wprost w pole.Owoce kminku zbiera się w drugim roku uprawy.


Odmiana: Kolendra


Liczba nasion: 130-140 szt. w gramie
Norma wysiewu: 12-15 kg/1ha
Termin wysiewu: 1-2 dekada IV
Rozstawa: 15x40 cm
Wegetacja: 120-140 dni
Termin zbioru: 2-3 dekada VIII
Gramatura: 3 g

Kolendra siewna-Cariandrum sativum L.
Rodzina:Baldaszkowate-Apiaceae
Roślina jednoroczna. Pochodzi z Azji Mniejszej i północnej Afryki.Częścią jadalną są owoce kolendry o specyficznym, korzennym zapachu.znalazła zastosowanie w przemyśle spożywczym jako przyprawa do konserw mięsnych,dodatek do wędlin.Jest przyprawą do tłustych mięs i pasztetów, dodaje się ją do marynowania ogórków,buraków,grzybów,jest także składnikiem przyprawy do pierników.Ponadto kolendra ma działanie przeciwskurczowe, przeciwbakteryjne, żółciopędne, uspokajające i wzmacniające.Pobudza wydzielanie soków trawiennych.Wymagania:do jej uprawy wybiera się tereny ciepłe,dobrze nasłonecznione,rośnie na kazdej glebie za wyjątkiem gleb podmokłych i kwaśnych.Uprawia się z siewu wprost do gruntu.Do zbiru należy przystąpić gdy 1/3 owoców w baldachu jest dojrzała.



Odmiana: Lawenda


Liczba nasion: 1050-1100 szt. w gramie
Norma wysiewu: 3-4 kg/1ha
Termin wysiewu: 3 dekada VIII-1 dekada IX
Termin sadzenia: 2 dekada V
Rozstawa: 40x60 cm
Wegetacja: 3-4 lata
Termin zbioru: 2 dekada V-2 dekada VII
Gramatura: 0.2 g

Lawenda lekarska-Lavandula officinalis L.
Rodzina:Wargowe-Lamiaceae
Roślina wieloletnia. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemne.W naszych warunkach w czasie bezśnieżnych i ostrych zim wymarza.Jako przyprawa wykorzystywane są liście lawendy,charakteryzujące się gorzkim smakiem i silnym zapachem.Kwiaty lawendy są stosowane w ziołolecznictwie.Lawenda jest przyprawą kuchni francuskiej,hiszpańskiej i wloskiej.Nadaje się do piczonej jagnięciny,do ryb,zup,galaret.Wcodzi w skład przyprawy prowansalskiej.Lawenda posiada własciwości uspokajające,przeciwskurczowe,żółciopędne,bakteriostatyczne i dezynfekujące.Wymagania:lawenda lubi stanowiska sloneczne,osłnięte od wiatru,jest wrażliwa na niskie temperatury,potrzebuje gleb ciepłych,lekkich a zarazem żyznych zasobnych w wapń.Lawendę uprawia się z rozsady,poprzez sadzonki uzyskane dzięki metodzie kopczykowania oraz przez podział starszych roślin.Liście lawendy zbiera sie w maju a kwiaty na początku kwitnienia.



Odmiana: Lebiodka - Oregano


Liczba nasion: 10500-10700 szt. w gramie
Norma wysiewu: 0,5-0,6 kg/1ha
Termin wysiewu: 1 dekada III-2 dekada V
Termin sadzenia: 2 dekada V
Rozstawa: 30x40 cm
Wegetacja: 3-4 lata
Termin zbioru: 3 dekada VI-2 dekada VII
Gramatura: 0.2 g

Lebiodka pospolita "Oregano"-Origanum vulgare L.
Rodzina:Wargowe-Lamiaceae
Roślina wieloletnia. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego,w Polsce rośnie dziko na terenie całego kraju, na suchych wzgórzach.Częścia przyprawową sa liście lebiodki zarówno świeże jak i suszone o silnym aromacie.Jest przyprawą charaktrystyczną dla kuchni śródziemnomorskiej,używana do pizzy, zapiekanek,mięs duszonych,potraw z pomidorów,oberżyny,cukini.Znalazła także zastosowanie w perfumerii i chemii gospodarczej.Pnadto posiada właściwości przeciwbakteryjne,przeciwskurczowe,wykrztuśne,ułatwia trawienie.Wymagania:potrzebuje stanowiska słonecznego,osloniętego od wiatru,dobrze rosnie na glebach żyznych,próchnicznych z dużą zawartością wapnia.Oregano można uprawiać z siewu bezposrednio do gruntu, z rozsady oraz przez podział roślin starszych.


Odmiana: Lubczyk


Liczba nasion: 350-360 szt. w gramie
Norma wysiewu: 3-4 kg/1ha
Termin wysiewu: 3 dekada III-3 dekada VIII
Termin sadzenia: 2 dekada V
Rozstawa: 40x60 cm
Wegetacja: 2-3 lata
Termin zbioru: 3 dekada V-2 dekada X
Gramatura: 1 g

Lubczyk ogrodowy-Levisticum officinalis Koch.
Rodzina:Baldaszkowate-Apiaceae
Roślina wieloletnia. Pochodzi z południowej Europy.Częścią przyprawową są kłącza,korzenie oraz liście.Bardzo aromatyczny zapachem przypomina selera i pitruszkę.Smak lubczyka jest ostry i zarazem gorzki,znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym przy produkcji słynnej przyprawy maggi oraz kostek bulionowych.liście dodaje się do zup,sosów,surówek i sałatek,gulaszów i potraw mięsnych,jest wykorzystywany także w przemyśle spirytusowym do produkcji wódek gatunkowych i likerów.Pozatym ma właściwości żółciopędne,moczopędne,ułatwia trawienie. Wymagania:stanowisko ciepłe,sloneczne,gleby próchniczne,przepuszczalne,ciepłe bogate w wapń.Znosi ostre zimy.Lubczyk uprawia się z siewu wprost do gruntu lub z rozsady.Nasiona szybko tracą zdolność kiełkowania.Korzenie zbiera się jesienią w drugim lub trzecim roku uprawy.



Odmiana: Majeranek


Liczba nasion: 4500-4600 szt. w gramie
Norma wysiewu: 4-6 kg/1ha
Termin wysiewu: 2 dekada III-3 dekada IV
Termin sadzenia: 2 dekada V
Rozstawa: 20x40 cm
Wegetacja: 100-130 dni
Termin zbioru: 3 dekada VI-1 dekada VII
Gramatura: 1 g

Majeranek właściwy-Origanum majorana L.
Rodzina:Wargowe-Lamiaceae
Roślina jednoroczna. Pochodzi z południowo-zachodniej Azji i północnej Afryki.Surowcem jest ziele majeranku zawierajace olejki etryczne,garbniki,sole mineralne,kwas askorbinowy,karoten.Majeranek charakteryzuje się korzennym zapachem i smakiem,dzięki czenu znajduje zastosowanie w przemyśle mięsnym,rybnym,jest przyprawą do potraw z roślin strączkowych,zup i pasztetów.Posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne,lekko powoduje zwiększenie wydzielania soków trawiennych.Ze względu na swoje właściwości lecznicze jest surowcem w przemyśle farmaceutycznym między innymi jako składnik maści majerankowej stosowanej w stanach zapalnych błony śluzowej nosa.Wymagania: majeranek jest rośliną,która do właściwego rozwoju potrzebuje gleby żyznej,próchnicznej zasobnej w wapń,stanowiska ciepłego i nasłonecznionego.Majeranek uprawia się z siewu wprost do gruntu,lub z wcześniej przygotowanej rozsady.Zbiór należy przeprowadzić tuż przed kwitnieniem roślin.


Odmiana: Melisa


Liczba nasion: 1500-1600 szt. w gramie
Norma wysiewu: 4-5 kg/1ha
Termin wysiewu: 2 dekada III-3 dekada IV
Termin sadzenia: 2 dekada V
Rozstawa: 40x40 cm
Wegetacja: 3-4 lata
Termin zbioru: 2-3 dekada VIII
Gramatura: 0.3 g

Melisa lekarska-Melissa oficinalis L.
Rodzina:Wargowe-Lamiaceae
Roślina wieloletnia. Pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego i Azji Mniejszej.Surowcem przyprawowym melisy są liscie i ziele.Liście nadają potrawom aromatyczny smak.Oryginalny aromat melisy harmonijnie łączy się z innymi przyprawami,dzieki czemu tworzy doskonałe kompozycje smakowe.Melisa w połączeniu z koprem,estragonem i ogórecznikiem stanowi idealny dodatek do zielonej sałaty.Świeże liscie melisy są przyprawą do sosów,surówek,drobiu,cielęciny,grzybów i ryb morskich.Liście melisy są wykorzystywane w przemyśle spirytusowym przy wyrobie wódek,likerów ziolowych.W przemyśle farmaceutycznym melisa jest wykorzystywana do produkcji mieszanek ziołowych.Melisa posiada właściwości przeciwskurczowe,przeciwbakteryjne,przeciwwirusowe,uspokajające i obniżające ciśnienie krwi.Działa przeciwzapalnie w schorzeniak układu pokarmowego.Wymagania: dobrze rośnie w warunkach klimatycznych Polski.potrzebuje stanowiska słonecznego,,cieplego,oslonietego od witru,gleba powinna być żyzna,lekka,zasobna w wapń.Melisę można uprawiać z siewu wprost do gruntu, z rozsady lub przez podział rośliny matecznej.Melisę zbiera się przd kwitnieniem.



Odmiana: Mięta


Liczba nasion: 14200-14300 szt. w gramie
Norma wysiewu: 0,5 kg/1ha
Termin wysiewu: 1-2 dekada III
Termin sadzenia: 2 dekada V
Rozstawa: 20x40 cm
Wegetacja: 120-150 dni
Termin zbioru: 2-3 dekada VII
Gramatura: 0.2 g

Mięta pieprzowa-Mentha piperita L.
Rodzina:Wargowe-Lamiaceae
Roślina wieloletnia. Do Polski mieta została przywieziona z Anglii.Surowcem przyprawowym jest ziele mięty i liści.Odznacza się silnym mentolowym zapachem,piekącym a zarazem chłodzącym smakiem.Miętę dodaje się do zup,salatek,potraw mięsnych i warzywych,olejku mentolowego używa się również w przemyśle cukierniczym,kosmetycznym i spirytusowym.Zioło to jest składnikiem wielu mieszanek i preparatów ziołowych,wykazuje działanie żółcipedne,przeciwbólowe,antyseptyczne,bakteriobójcze.Wymagania:mieta jest rosliną klimatu umiarkowanego,podczas ostrych zim może wymarzać.Zalecane jest stanowisko słoneczne,osłonięte od wiatru.Mięta ma duże wymagania glebowe,najlepiej udaje się na glebach żyznych o dużej zawartości próchnicy,przepuszczalnych.Zioło to uprawia się z rozsady. Ziele i liscie zbiera się na poczatku kwitnienaia.


Odmiana: Ogórecznik


Liczba nasion: 50-60 szt. w gramie
Norma wysiewu: 10 kg/1ha
Termin wysiewu: 2-3 dekada IV
Rozstawa: 30x40 cm
Wegetacja: 90-120 dni
Termin zbioru: 2-3 dekada VII-1 dekada VIII
Gramatura: 5 g

Ogórecznik lekarski-Borago officinalis L.
Rodzina:Szorstkolistne-Boraginaceae
Roślina jednoroczna.Pochodzi z rejonu sródziemnomorskiego i Azji Mniejszej.Częścia przyprawową są liście ogorecznika o ogórkowym zapachu i kwaskowym smaku.posiekane liście dodaje się do sałatek wisennych,barszczu ukraińskiego,chlodników,sosów i majonezów.Ogórecznik wykazuje działanie przeciwzapalne,bakteriobójcze i uspokajające jest stosowany w stanach zapalnych błon śluzowych,oraz w przypadku oparzeń.Wymagania:roślina ta ma niewielkie wymagania klimatyczne,doskonale udaje się na terenie całego kraju,potrzebuje gleby lekkiej,wilgotnej.Ogórecznik uprawia się z siewu wprost w pole.



Odmiana: Rozmaryn


Liczba nasion: 790-800 szt. w gramie
Norma wysiewu: 3 kg/1ha
Termin wysiewu: 2-3 dekada III
Termin sadzenia: 2 dekada V-3 dekada VII
Rozstawa: 15x15 cm
Wegetacja: 3-4 lata
Termin zbioru: 3 dekada VI-3 dekada VIII
Gramatura: 0.2 g

Rozmaryn lekarski-Rosmarinus officinalis L.
Rodzina:Wargowe-Lamiaceae
Roślina wieloletnia,zimozielona,pochodzi z rejonu śródziemnomorskiego.Surowcem przyprawowym jest ziele i wysuszone liście rozmarynu o gorzkim i palącym smaku oraz silnym kamforowym zapachu.Jest to przyprawa bardzo popularna we Francji i Włoszech.Rozmaryn jest przyprawą dodawaną do dziczyzny oraz pieczonych ziemniaków.Zwiększa wydzielanie soków żołądkowych,działa rozkurczowo,przeciwbólowo,żółciopędnie,wzmacnia układ nerwowy.Zioło to jest wykorzystywane w przemyśle perfumeryjnym i farmaceutycznym,jest także stosowany do aromatyzowania wódek, miodów i likerów.Wymagania: jest to roślina klimatu ciepłego potrzebuje do właściwego rozwoju dużej ilości światła i ciepła, w naszym klimacie może wymarzać w gruncie,wskazane jest podłoże żyzne i próchniczne.Uprawia się z siewu bezpośrednio do doniczek oraz przez sadzonki półzdrewniałe.Rozmaryn zbiera się w pełni kwitnienia.

Odmiana: Rucola (Eruca)


Liczba nasion: 640-650 szt. w gramie
Norma wysiewu: 2-2,5 kg/1ha
Termin wysiewu: 1-2 dekada V
Rozstawa: 5x15 cm
Wegetacja: 60-70 dni
Termin zbioru: 1-2 dekada VII
Gramatura: 0.5 g

Rucola-Eruca sativa L.
Pochodzi z rejonu śródziemnomorskiego.Młode liście rukoli zbiera się prze kwitnieniem z używa się jak sałaty.Liście mają pikantny,gorzki smak.Jest częstym składnikiem sałatek, dodaje sie do kanapek,twarogów i zimnego mięsa.Ma wybitne właściwości dietetyczne.Nasiona zawierają dość duże ilości tłuszczu.Olej w Indiach służy do konserwowania warzyw.Rucola jest zaliczana do roślin leczniczych wzmacniających trawienie.Wymagania:jest rośliną ciepłolubną,potrzebuje stanowiska słonecznego i niezbyt wilgotnego,piaszczysto-gliniaste wzbogacone kompostem.Uprawia sie z siewu do gruntu.Liście obrywa się przed kwitnieniem.


Odmiana: Rumianek


Liczba nasion: 9800-10000 szt. w gramie
Norma wysiewu: 1,5-2 kg/1ha
Termin wysiewu: 1-2 dekada IX
Rozstawa: 5x15 cm
Wegetacja: 300-320 dni
Termin zbioru: 3 dekada VII-2 dekada VIII
Gramatura: 0.3 g

Rumianek pospolity-Matricaria chamomilla
Rodzina:Astrowate-Asteraceae
Występowanie pola, nieużytki, pastwiska, przydroża w całej Polsce, Europie i innych krajach świata. Do upraw, w celach leczniczych, wprowadzono odmiany bogate w olejek lotny i dobrze rosnące na glebie zasobnej w wapń.Surowiecem są
koszyczki kwiatowe rumianku (popularnie nazywane rumiarikiem) zbiera się w stanie suchym od maja do późnej jesieni. Najwartościowszy surowiec uzyskuje się zrywając koszyczki wpół rozwinięte. Ponieważ świeże koszyczki rumianku łatwo się zagrzewają, należy je po zerwaniu bezzwłocznie suszyć w cieniu i w przewiewie lub w suszarni w temperaturze nie przekraczającej 40° C.
Najważniejszym składnikiem surowca rumianku jest złożony olejek lotny. Koszyczki tego ziela zawierają liczne związki flawonoidowe, kumarynę, gorycze, cholinę, śluz, kwasy organiczne walerianowy, salicylowy oraz żywicę i wiele innych substancji.
Rumianek działa przeciwzapalnie,wiatropędnie, przeciwskurczowo i antyseptycznie.Ma także działanie przeciwalergicznie.
Napar rumianku podaje się w przypadku nieżytu żołądka i jelit, przy wzdęciach i kolce jelitowej, w różnych stanach zapalnych wątroby i pęcherzyka żółciowego, jak również w przewlekłym zapaleniu nerek i pęcherza.
Napar rumianku ma szczególne zastosowanie przy wzdęciach, kolkach i zaburzeniach w przewodzie pokarmowym u niemowląt i u małych dzieci.Rumianek pospolity uprawia się wyłącznie z nasion siewu wprost do gruntu we wrześniu. Nasionka zachowują zdolność kiełkowania od 3 do 4 lat.

Odmiana: Szałwia lekarska


Liczba nasion: 140-150 szt. w gramie
Norma wysiewu: 6-7 kg/1ha
Termin wysiewu: 2 dekada III-3 dekada IV
Termin sadzenia: 2 dekada V
Rozstawa: 40x40 cm
Wegetacja: 3-4 lata
Termin zbioru: 2 dekada VI-3 dekada VIII
Gramatura: 1 g

Szałwia lekarska-Salvia officinalis L.
Rodzina:Wargowe-Lamiaceae
Roślina wieloletnia. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego.Część przyprawową stanowia liście i ziele szałwi lekarskiej o silnym aromacie i zapachu kamfory,smak jest cierpki i gorzki.Stosuje się ja jako przyprawę do tłustych mięs,cielęciny,drobiu,baraniny,ryb,fasoli,bobu,jaj,serów,zup i sosów.Szałwia jest taże bardzo cennym surowcem leczniczym stosowanym do płukania jamy ustnej w stanach zapalnych,w nieżytach żołądka,oparzeniach,jako środek przeciwpotny.Posiada właściwości rozkurczowe,przeciwzapalne,bakteriostatyczne.Wymagania: stanowisko słoneczne,cieple,osłonięte od wiatru, w czasie ostrych zim może wymarzać.Potrzebuje gleb żyznych,próchnicznych o odczynie obojętnym.Szałwię uprawia się z siewu wprost do gruntu oraz z rozsady.Zbiór należy przeprowadzić przed kwitniniem roślin.



Odmiana: Trybuła


Liczba nasion: 520-550 szt. w gramie
Norma wysiewu: 3-4 kg/1ha
Termin wysiewu: 2 dekada IV-2 dekada IX
Rozstawa: 8x15 cm
Wegetacja: 30-40 dni
Termin zbioru: 2 dekada V-2 dekada X
Gramatura: 1 g

Trybula ogrodowa-Anthriscus cerefolim L.
Rodzina:Baldaszkowate-Apiaceae
Roślina jednoroczna,pochodzi z południowo-wschodniej Europy.Już starożytni Rzymianie i Grecy używali jej do przyprawiania potraw.Część przyprawowa stanowią liście o słodkim,anyżowym zapachu,smak jest delikatniejszy od pitruszki.Używa sie jako przyprawa dio zup i sałatek do baraniny i jagnięciny.Trybula zawiera aromatyczne olejki lotne,glikozydy,karoten,witaminę C,substancje mineralne i gorycze.W medycynie ludowej do dziś całe ziele jak i nasiona są stosowane jako środek przeciw biegunce,chorobom nerek,pęcherza moczowego,dróg oddechowych i ukladu trawiennego.Wymagania:jest roślina mało wymagającą, rośnie na glebach lekkich ale wilgotnych na stanowisku słonecznym.Uprawa nasiona wysiewa się bezpośrednio do gruntu lub do doniczek, co 14 dni przez cały rok co pozwala na systematyczne dorastanie roślin w miarę potrzeby.



Odmiana: Tymianek


Liczba nasion: 4500-4600 szt. w gramie
Norma wysiewu: 4 kg/1ha
Termin wysiewu: 2 dekada IV-1 dekada IX
Termin sadzenia: 2 dekada IX;2 dekada IV
Rozstawa: 30x40 cm
Wegetacja: 3-4 lata
Termin zbioru: 2 dekada VII-2 dekada IX
Gramatura: 0.2 g

Tymianek właściwy-Thymus vulgaris L.
Rodzina:Wargowe-Lamiaceae
Roślina wieloletnia jak większość ziół pochodzi z rejonu Basenu Morza Sródziemnego.Surowcem przyprawowym jest ziele tymianku,które zawiera olejki eteryczne.Charakteryzuje się aromatycznym zapachem i pikącym gorzkim smakiem.Stosuje się go w produkcji wędlin jest także sstosowany jako przyprawa do sosów,dziczyzny,fasoli,grochu,pizzy. Tymianek posiada własciwości leczniczem miedzy innymi wykrztuśne,przeciwkaszlowe,bakteriostatyczne,przeciwzapalne,pobudza czynności żołąka uspokaja układ nerwowy.Wymagania; dobrze rośnie na terenie całego kraju,stanowisko do uprawy powinno być ciepłe i słoneczne,wymagania glebowe ma bardzo małe.Uprawia się z siewu wprost do gruntu lub z rozsady.Ziór przeprowadza się tuż przed pełnią kwitnienia.




Źródła inne niż własne:
http://pl.wikipedia.ogr
http://warzywa.rolnicy.com
http://parda.w.interia.pl