Wersje językowe

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE 607 537 744 pn-pt w godz. 7:00-16:00 ZAMÓWIENIA MAILOWE sklep@pnos.pl

Tematyka wpisów
TAGI
Sekrety sukcesu w uprawie cebuli
Sekrety sukcesu w uprawie cebuli

Cebula zwyczajna  (Allium Cepa L.) to warzywo o dużym znaczeniu gospodarczym, uprawiane niemal we wszystkich krajach. Produkowana jest na potrzeby kraju do spożycia na surowo ze szczypiorem jak również po dojrzeniu. Cebula jest podstawowy dodatkiem w kuchni, nadającym smak wielu potrawom mięsnym i warzywnym. Jest dodawana do zup, marynat, sosów, zapiekanek, sałatek i surówek. Możemy jeść ją na surowo jak i gotowaną, smażoną czy marynowaną. Swoje znaczenie jako produkt spożywczy zawdzięcza nie tylko specyficznym właściwościom smakowym, ale przede wszystkim właściwościom leczniczym. Jest ona bogata w substancje bakteriobójcze, związki siarki, mających właściwości zmniejszające rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych. Cebula to najcudowniejszy lek przeciwszkorbutowy, dzięki dużej zawartości witaminy C. Dodatkowo zawiera sporo fosforu, magnezu, siarki, cynku oraz krzem, minerałów zwiększających ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. W medycynie ludowej wywar z cebuli używano w przeziębieniach i chorobach reumatycznych. Dziś cebula znalazła szersze zastosowanie m.in. jako środek na kaca, wrzody i blizny w tym rozstępy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium