Kapusta szparagowa
Brassica oleracea var. botrytis subvar cymosa Lam.
Rodzina: Kapustowate-Brassicaceae. Odmiana kapusty warzywnej.
Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie; obecnie głównie w Anglii, Francji, we Włoszech. W Polsce do niedawna był mało znany.
Jego wartość biologiczna i odżywcza jest znacznie wyższa niż kalafiora. Bogaty w witaminy: A, B, C, w kwasy nikotynowy i foliowy. Zawiera duże ilości białka i błonnika strawnego. Jest źródłem potasu, żelaza, fosforu, wapnia, magnezu. Ma właściwości antyrakowe, gdyż zawiera sulforafan.
Jest rośliną klimatu chłodnego. Optymalna temp. dla wzrostu – 15-17 C. Uprawiany z rozsady. Pod względem wymagań glebowych jest mniej wymagający niż kalafior. Najlepsze są gleby głębokie, żyzne, zasobne w próchnicę i wapń.
Ta strona jest zoptymalizowana do przeglądania na urzadzeniach, na których rozdzielczość ekranu jest większa niż 320px!