Gatunek: Fasola zwyczajna-Phaseolus vulgaris L.
Rodzina:Bobowate-Fabaceae
Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej do Europy dotarła po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba.
Strąki fasoli zawierają witaminę C, karoten (prowitaminę A). Nasiona fasoli zawierają duże ilości białka, dlatego mogą zastąpić w pożywieniu człowieka białko zwirzęce. Nasiona oraz strąki fasoli zawierają również witaminy z grupy B oraz wapń, fosfor i żelazo.
Wymagania: fasola jest rośliną ciepłolubną, jest wrażliwa na przymrozki, wykazuje dużą wrażliwość na wiatry, dlatego wymaga osłaniania. Niedobór wody powoduje zniżkę plonu oraz pogorszenie jego jakości. Najbardziej wskazane do uprawy fasoli są gleby przepuszczalne z dużą zawartością próchnicy, nie zaskorupiające się, o pH 6,5 do 7,8. Fasolę uprawia się z siewu wprost w pole.
Ta strona jest zoptymalizowana do przeglądania na urzadzeniach, na których rozdzielczość ekranu jest większa niż 320px!