PNOS Ożarów Mazowiecki - polski producent nasion

Oferta PNOS

Kalarepa

Kalarepa

Gatunek: Kalarepa
Kalarepa-Brassica oleraceae var.gongylodes L.
Rodzina:Kapustowate-Brassicaceae

Odmiana kapusty warzywnej. Pierwsze opisy kalarepy pochodzą z XVI wieku, chociaż znano ją już w starożytnym Rzymie pod nazwą caulorapa. Pierwsze uprawy w Europie Zachodniej pojawiły się w końcu XVIII wieku. Do Polski dotarła dopiero w XIX wieku.Bardzo cenne warzywo, o dużych wartościach odżywczych i smakowych. Najbogatszą w witaminy E,H,K,U, prowitaminę A,sole mineralne wapnia i żelaza.Częścią jadalną jest skrócone zgrubienie łodygi, najczęściej kulistospłaszczone, kuliste lub owalne, barwy jasnozielonej, zielonej, niebieskiej lub fioletowej.Może być spożywana na surowo i w postaci gotowanej.
Wymagania: kalarepa najlepiej rośnie w temp.12-18 C. Niekorzystnie reaguje na spadki temperatur, suszę i upały. Wymaga gleb lżejszych, łatwo nagrzewających się, zasobnych w składniki pokarmowe.

Producent polskich nasion - PNOS Ożarów MazowieckiTa strona jest zoptymalizowana do przeglądania na urzadzeniach, na których rozdzielczość ekranu jest większa niż 320px!