PNOS Ożarów Mazowiecki - polski producent nasion

Wpis, tytuł Warzywa strączkowe

Warzywa strączkowe

W czerwcowym wydaniu „Przepis na Ogród” i „Kocham Ogród” można przeczytać artykuł o warzywach strączkowych, napisany przez Pana Roberta Bendera Prezesa Zarządu PNOS.

Zapraszamy do lektury!

    

Polecane odmiany roślin strączkowych

Nasiona roślin strączkowych zawierają najwięcej białka spośród wszystkich roślin uprawnych. Do najbardziej popularnych roślin strączkowych uprawianych w polskich amatorskich ogródkach warzywnych należą bób, fasola szparagowa, fasola na suche nasiona, groch cukrowy i łuskowy.

Rośliny strączkowe wywierają korzystny wpływa na właściwości fizykochemiczne gleby.  Współżyjąc z bakteriami asymilującymi azot z powietrza wykorzystują go do budowy własnych organizmów i wzbogacają glebę w ten składnik. Po zbiorze pozostawiają także znaczne ilości masy organicznej będącej źródłem próchnicy, stąd tak ważna jest rola tych roślin w płodozmianie, w szczególności w ogródkach przydomowych, w których najczęściej dążymy do eliminacji tzw. sztucznego nawożenia.

Bób uprawia się na świeże zielone nasiona w fazie tzw. dojrzałości mlecznej. Cenny jest przede wszystkim, jako źródło białka roślinnego, fosforu i witamin z grupy B. Bób wymaga gleb cięższych zasobnych w próchnicę. Nasiona należy wysiewać wczesną wiosną, w zależności od warunków atmosferycznych, jednak nie później niż do końca kwietnia. Bób uprawia się z siewu nasion bezpośrednio do gruntu. Najczęściej sieje się go w rzędach oddalonych od siebie co 30-40 cm po jednym nasieniu co 10 cm w rzędzie (nasiona można siać również gniazdowo po 3 szt. w rzędzie co 25 cm). Zbiór świeżych nasion rozpoczyna się w końcu czerwca lub lipcu (zależy to od terminu siewu). Nasiona zbiera się przez cały lipiec i 2-3 tyg. sierpnia. W zalecanej rozstawie na obsianie 1 ara (100 m2) potrzeba ok. 3,5 kg nasion, plon z 1 ara wynosi ok. 130 kg.

Bób Dragon

Jedna z bardziej popularnych odmian (w tym zalecana do produkcji towarowej. Odmiana wczesna o okresie wegetacji 75-80 dni, obficie plonująca. Nasiona jasnokremowe, wielkonasienne w ilości 4-6 szt. w strąku o długości 13-17cm. Bardzo smaczne. Strąki równomiernie dojrzewające. Preferuje stanowisko słoneczne, ewentualnie półcieniste. Odmiana bardzo plenna wytwarzająca bardzo dużą ilość strąków na roślinie (do 12 szt.) Doskonały do bezpośredniego spożycia. Idealny do konserwowania i mrożenia. Nadaje się do krótkotrwałego przechowywanie w temperaturze 3°C

Bób Karmazyn

Odmiana średnio-wczesna, obficie plonująca o wysokości roślin wynoszącej 60-80cm. Nasiona średniej wielkości koloru karminowo-czerwonego w ilości 3-5 szt. w strąku. Plenna. Strąki równomiernie dojrzewające. Bardzo smaczne. Wyjątkowo łatwy w uprawie. Preferuje gleby żyzne, przepuszczalne, łatwo nagrzewające się i stanowiska słoneczne. Doskonały do bezpośredniego spożycia. Bardzo dobry do mrożenia i konserwowania.

Fasola szparagowa  – jest jednym z najcenniejszych warzyw zarówno pod względem wartość odżywczej jak i smakowej. Zawiera cukry, białko, składniki mineralne (wapń, fosfor, żelazo), witaminy C i A oraz witaminy z grupy B. Fasola szparagowa najlepiej udaj się na glebach średnio-zwięzłych, żyznych i ciepłych, w uprawie nie znosi stanowisk zimnych, podmokłych i kwaśnych. Najłatwiejsza w uprawie jest fasola karłowa (nie wymaga wbijania tyczek, jako podpór). Fasola szparagowa jest rośliną ciepłolubną i jako taka winna być wysiewana ok. 10 maja, a dla przedłużenia zbiorów można powtarzać wysiew sukcesywnie co 14 dni nawet do początków lipca, przy czym do najpóźniejszych siewów winno się wykorzystywać jak najwcześniejsze odmiany (o krótkim okresie wegetacji). Fasolę szparagową karłową sieje się w rzędy co 45 cm, a w rzędzie pojedyncze nasiona co ca 4 cm. Na obsianie 1 ara potrzeba około 1,2 kg nasion z których zbierzemy około co najmniej 100 kg strąków doskonałego warzywa.

Fasola szparagowa karłowa Esterka 

Odmiana wczesna. Okres wegetacji 70 dni. Rośliny dorastają do 50 cm. Rośliny o krzaczastym, zwartym pokroju ze strąkami osadzonymi w środkowej części. Strąki zielone, o długości 13-15 cm., szerokości 1cm, proste, bez przewężeń, gładkie, bezwłókniste. Długo utrzymują wartość konsumpcyjną. Odmiana plenna i  odporna na choroby. Dobrze znosi suszę. Przeznaczona do bezpośredniego spożycia, mrożenia i konserwowania.

Fasola szparagowa karłowa Galopka 

Odmiana średnio wczesna nadająca się do zbioru po ok. 75 dniach od siewu. Rośliny wysokie (do 55 cm), krzaczaste ze strąkami osadzonymi w górnej części. Strąki jasnokremowe, proste, bez przewężeń, lekko spłaszczone, długości 12-14 cm, bezwłókniste, żółte, bardzo smaczne. Plenna. Przeznaczona do bezpośredniego spożycia. Odporna na antraknozę i mało podatna na bakteriozę obwódkową. Rośliny nie wylegają.

Fasola szparagowa karłowa Nomad 

Odmiana późna (okres wegetacji 90-100 dni). Strąki ciemnozielone, długości 12-13 cm, średnicy ok. 10 mm, proste, bardzo smaczne. Odmiana przeznaczona do bezpośredniego spożycia i do przetwórstwa. Odporna na bakteriozę obwódkową i antraknozę.

Fasola na suche nasiona – ma szerokie zastosowanie w przetwórstwie jak i bezpośrednim spożyciu. W swoim składzie zawiera do 30% białka. Wyróżnia się typy o różnym kolorze nasion. Wśród nich dużą popularnością cieszą się odmiany o bordowej barwie okrywy nasiennej , wśród nich odmiana Kreacja

Fasola na suche nasiona Kreacja

Odmiana fasoli zwykłej z przeznaczeniem na suche nasiona, późna, plenna. Nasiona średniej wielkości, bordowe z połyskiem. Strąki osadzone wewnątrz krzaka. Nasiona dobrze się młócą. Zawartość białka w nasionach 25%, masa tysiąca nasion ok. 500gram. Plon nasion  ok. 3t/ha. Odmiana  przeznaczona do bezpośredniego spożycia i konserwowania (nie traci koloru w zalewie).

Groch cukrowy – warzywa te charakteryzują się strąkami bez wyściółki pergaminowej, przydatnymi do bezpośredniego spożycia w całości. Grochy, w tym cukrowe mają wysoką wartość odżywczą i biologiczną – zawierają dużą ilość białka, soli mineralnych – szczególnie żelaza i fosforu oraz witamin, w szczególności z grupy B a także A i C. Grochy nie są wymagające co do warunków uprawowych (wybór gleby), pamiętać należy jedynie aby gleby nie były zbyt ciężkie, mokre i kwaśne. Grochu nie należy też uprawiać częściej niż co 4 lata po sobie (lub innych strączkowych). Groch powinien być siany stosunkowo wcześnie (o ile warunki na to pozwalają) jednak nie później niż do połowy kwietnia (niekiedy siew można jeszcze nieco opóźnić). Należy pamiętać, iż groch zbiera się stosunkowo wcześnie (lipiec) – a stanowisko po nim można wykorzystać na rośliny poplonowe Strąki grochu cukrowego w warunkach amatorskich zbiera się sukcesywnie. Groch wysiewa się w rzędach co 20-30 cm (szerszy rozstaw stosuje się dla odmian wyższych), nasiona sieje się pojedynczo co 3-4 cm. Do obsiania 1 ara potrzebujemy około 3 kg nasion.

Groch cukrowy Iłówiecki

Odmiana cukrowa wczesna o okresie wegetacji 75-80 dni, tworząca nieduże strąki o długości do 6-8 cm, nie posiadające wyściółki pergaminowej, bardzo smaczne. Z tego powodu może być spożywana na surowo. Rośliny średniej wysokości do 75 cm, o sztywnych łodygach. Odmiana cechuje się wysoką tolerancją na choroby.

Groch cukrowy Bajka

Odmiana cukrowa, średniowczesna o okresie wegetacji 80-90 dni. Strąki słodkie i delikatne w smaku, bardzo duże: długości ok. 9-11 cm i szerokości ok. 2 cm bez wyściółki pergaminowej. Rośliny wysokie 100-150cm, mogą być prowadzone przy podporach. Roślina łatwa w uprawie. Tolerancyjna w stosunku do podłoża i stanowiska. Wyśmienita do spożycia na surowo (całe strąki) oraz po ugotowaniu – podobnie jak fasolkę szparagową.  Doskonały produkt do mrożenia w całości.

autorem artykułu jest Pana Robert Bender

Producent polskich nasion - PNOS Ożarów MazowieckiTa strona jest zoptymalizowana do przeglądania na urzadzeniach, na których rozdzielczość ekranu jest większa niż 320px!