Wersje językowe

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE 607 537 744 pn-pt w godz. 7:00-16:00 ZAMÓWIENIA MAILOWE sklep@pnos.pl

Tematyka wpisów
TAGI
"Wczesne z dwóch lokalizacji"
"Wczesne z dwóch lokalizacji"

Relacja w czasopiśmie WiOM, wydawnictwa PWR, numer 7/2020.

Między dwoma gospodarstwami w woj. zachodniopomorskim i łódzkim widać różnicę nie tylko w zaawansowaniu wegetacji (oczywiście na korzyść łódzkiego), ale także w cenie główki kapusty 1 czerwca – tu przynajmniej o złotówkę przebija zachodniopomorskie.

 

Z PIASECZNIKA

W gospodarstwie Adama Jastrząbka (powiat choszczeński, woj. zachodniopomorskie) kapusta pełni niebagatelną rolę. W tym roku jest 17 ha z przeznaczeniem na rynek warzyw świeżych i do kiszenia – na miejscu, w gospodarstwie. Pierwsze tegoroczne sadzenie pod włókninę miało miejsce 20 marca. Posadzono odmiany mieszańcowe Grepala i Zeus. Rozsadę pan Adam kupuje w gospodarstwie Grzegorza Kotuły z Gryfina. Na początku czerwca (dokładnie 5.06) waga główek odmian Zeus i Grepala oscylowała między 2,7 i 3,2 kg. Odmiana Zeus jest zaprogramowana na wegetację 75–80 dni. Gospodarz jeszcze wstrzymywał się z cięciem ostatnich, gdyż rynek szczeciński w tym okresie wymaga większych, zbitych główek. Rynkiem zbytu dla piasecznikowskiego gospodarstwa są: szczeciński Rolhurt oraz hurtownie spożywcze. W tym sezonie wczesne kapusty utrzymywały w tym rejonie dość dobrą cenę. Zapewnieniu ciągłości podaży kapusty służy posadzenie kolejno odmian późniejszych: Landini, Lucas, Gitama, Lion, Avak oraz Albatros. W 95-hektarowym gospodarstwie Adama Jastrząbka obszarowo dominują ziemniaki – w tym roku rosną na 40 hektarach.

 

 

 

 

  

 

Z KALINOWEJ

W Hodowli Roślin Kalinowa (powiat sieradzki, łódzkie) pod kapustę przeznaczono w tym roku 25 ha. Pierwsza dojrzała do zbioru odmiana Jetma, której okres wegetacji określa się na 50 dni. Może być uprawiana w tunelach foliowych oraz pod płaskim przykryciem z agrowłókniny. Druga w kolejności była odmiana Betti – również spod włókniny. Główki wycięto w pierwszych dniach czerwca – 5–8 czerwca. Rozsada była wyprodukowana w GPR Krasoń i posadzona pod agrowłókninę na przełomie marca i kwietnia. Betti jest gotowa do zbioru po upływie 55 dni od sadzenia. Tworzy główki o masie 1,5– 1,8 kg. W Kalinowej na początku czerwca główki odmiany Betti osiągnęły 1,7–2,0 kg. Trafiły do sieci supermarketów.

  

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium