W lipcowym wydaniu „Przepisu na Ogród” i „Kocham Ogród” ukazał się artykuł o uprawie dyni.
Zapraszamy do lektury!

Dynia to warzywo, które często gości na naszych stołach. Pod względem botanicznym, jako roślina użytkowa, występuje w kilku gatunkach: dynia olbrzymia, dynia zwyczajna, dynia piżmowa i figolistna. Dynia zwyczajna występuje w formie: kabaczeka, cukinii, patisona, dyni makaronowej, dyni bezłupinowej. Jest to gatunek ciepłolubny, o dużych wymaganiach, co do gleby i wody. Preferuje gleby żyzne, o wysokim udziale próchnicy, szybko nagrzewające się, o odczynie zbliżonym do obojętnego. Nieodpowiednie pod uprawę są gleby mineralne, zimne, słabo przepuszczalne. Dynia ma wysokie wymagania wodne ze względu na dużą powierzchnię blaszek liściowych, płytki system korzeniowy i masę wytwarzanych owoców. Deficyt wody w uprawie skutkuje drobnieniem owoców. Przy zachowaniu powyższych zaleceń i odpowiednim nawożeniu możemy spodziewać się wysokich plonów o odpowiedniej, jakości. W uprawie dyni zazwyczaj zaleca się wysiewy w połowie maja. Metoda uprawy to siew bezpośrednio do gruntu, lub z rozsady. Rozstawa stosowana dla dyni olbrzymiej to 100-120cm w rzędach i 120cm w międzyrzędziach, a dla dyni zwyczajnej 60x60cm. Najczęściej stosuje się siew punktowy po 2 nasiona w punkt. Owoce dyni zawierają wiele pierwiastków i substancji prozdrowotnych tj: potas, cynk, witaminę E, kukurbitacynę, beta karoten, kwas foliowy. W organizmie człowieka obniżają poziom złego cholesterolu i pozytywnie wpływają na cerę. W kuchni doskonale komponują się z ostrymi potrawami i przyprawami. Można z niej zrobić zupy- gdzie są bazą, kotlety, placki, farsz do naleśników, kompoty, surówki, kluski, ciasta, zapiekać oraz konserwować. Ma też wykorzystanie, jako roślina ozdobna, a także na pestki i olej. Tłuszcz zawarty w pestkach jest pełnowartościowy i lekkostrawny.
Odmianą wartą polecenia w gatunku dyni olbrzymiej jest Bambino. Jest to odmiana średnio-wczesna o owocach kulistych, jasnopomarańczowych, o masie do 15 kg. Miąższ ma zwarty, ciemnopomarańczowy, soczysty i kruchy. Owoce odznaczają się dużą zawartością karotenu i witaminy C. Rośliny są silnie rosnące o pokroju krzaczastym. Idealna na zupy. Można ją długo przechowywać.
Z odmian dyni zwyczajnej można polecić kabaczek Złoty Cepelin, który jest odmianą wytwarzającą cylindryczne, gładkie, lekko żebrowane owoce (3-6 szt. na roślinie) osiągające wagę 2-3 kg. Kolor owocu młodego seledynowy, dojrzałego żółto-złoty. Miąższ ma delikatny i bardzo smaczny. Rośliny silnie rosnące o pokroju krzaczasto-płożącym. Długo utrzymuje świeżość po zerwaniu.
Kolejną popularną odmianą jest Soraya. Jest to dynia – cukinia o bardzo kształtnych owocach o długości do 50cm i masie 2-4kg, ma ciemnozieloną barwę (na młodych owocach widoczne jaśniejsze cętki). Miąższ jest biały, soczysty, kruchy, bardzo smaczny. Bardzo dobrze wiąże owoce nawet w niższych temperaturach. Roślina słabo rozkrzewiona, o ciemnozielonych pędach i liściach. Plon owoców małych (12-15cm) 10-12 t/ha, dużych (35cm) 80-90 t/ha.
Z odmian, jakich nie powinno zabraknąć w naszym ogródku jest też dynia zwyczajna – patison Disco, który jest wczesną odmianą, o krzaczastym, zwartym pokroju. Charakterystyczne owoce przybierają formę dzwonu z silnie ząbkowanym brzegiem. Kolor skórki w miarę dojrzewania owocu zmienia się z jasnozielonego na białokremowy. Miąższ owoców jest białokremowy. Odmiana o wysokiej odporności na choroby grzybowe.
autorem artykułu jest Pana Jacek Siewierski