Historia firmy Semillas Fito sięga 1880 r., kiedy Ramon Fito rozpoczął prace hodowlane nad uzyskaniem nowych odmian kilku gatunków warzyw ciepłolubnych (pomidor, papryka, oberżyna). Zajął się również produkcją rozsady warzyw na lokalne rynki Barcelony. W 1910 r. Antonio Fito rozpoczął prace hodowlane nad mieszańcami kalafiora i brokułu. Najnowsze zdobycze technologii laboratoryjnej pozwoliły wówczas na dokładną kontrolę jakości nasion. W 1940 r. Casimiro Fito skonsolidował prace hodowlane. Rozpoczął prace nad wdrożeniem odmian rodziny Fito na całym Półwyspie Iberyjskim. Na rynku pojawia się marka SEMILLAS FITO. Rok 1970 był przełomowy ze względu na wyhodowanie pierwszych odmian heterozyjnych melona, pomidorów i papryki, które wdrożono na rynek hiszpański Prowadzone były także prace nad podniesieniem wartości użytkowej wielu odmian: bobu, cebuli i kukurydzy. Prace prowadzone są w oparciu o najnowsze zdobycze nauki z zachowaniem tradycyjnych metod krzyżowania i selekcji. W 1990 r. firma rozpoczęła ekspansję na globalnym rynku nasiennym. W tym okresie dzięki rozwojowi biotechnologii wprowadzono lepszą kontrolę jakości nasion i skrócono czas potrzebny na hodowlę nowych odmian. Rok 2000 przyniósł firmie dalszy rozwój. Otwarte zostało pierwsze w Hiszpanii laboratorium biotechnologiczne, firma rozpoczęła prace nad stworzeniem mapy genetycznej melona. W 2002 roku odmiany firmy Semillas Fito po raz pierwszy pojawiły się w Polsce. Były to odmiany papryki i oberżyny.
Ta strona jest zoptymalizowana do przeglądania na urzadzeniach, na których rozdzielczość ekranu jest większa niż 320px!