Wersje językowe

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE 607 537 744 pn-pt w godz. 7:00-16:00 ZAMÓWIENIA MAILOWE sklep@pnos.pl

Tematyka wpisów
TAGI
Stawiamy na warzywa korzeniowe
Stawiamy na warzywa korzeniowe

Marchew, pietruszka, burak i seler to jedne z najczęściej uprawianych warzyw korzeniowych. Częścią jadalną tych roślin są zgrubiałe korzenie spichrzowe oraz tak jak u pietruszki, selera i buraka – liście.

Warzywa te są dostępne przez cały rok i możemy spożywać je w stanie świeżym jak i przetworzonym. Natka pietruszki dzięki zawartym w niej olejkom eterycznym, stała się najpopularniejszym dodatkiem do zup, surówek, sałatek i dań mięsnych. Seler korzeniowy ma działanie przeciwzapalne, moczopędne, rozkurczowe, redukuje nadciśnienie i poziom cholesterolu. Wartości odżywcze tych warzyw są bardzo duże.  Wszystkie zawierają sole mineralne wapnia, fosforu, magnezu i żelaza, które neutralizują kwasy żołądkowe. Dodatkowo każde warzywo zawiera sporą gamę witamin. Marchew jest bogata w tak dobrze znany nam karoten – stanowiący źródło prowitaminy A, a także kwasu askorbinowego i prowitaminy B1, B2, PP. Pietruszka zawiera dużo cukrów i białka, liście zawierają witaminę C. Seler korzeniowy jest bogatym źródłem witamin B1, B2, B5, B6, PP, C, E i K. Burak zawiera cukry, białko, prowitaminę A oraz C, B1, B2, P, PP, sole mineralne potasu, sodu, fosforu wapnia i cynku, substancje pektynowe dobrze wpływające na trawienie oraz betaninę, z której produkowane są naturalne barwniki spożywcze.

Uprawa warzyw korzeniowych nie jest skomplikowana, mają małe wymagania klimatyczne i glebowe, dlatego można uprawiać je na terenie całej Polski. Najlepiej rosną na glebach piaszczysto-gliniastych w drugim roku po oborniku lub po warzywach dyniowatych i kapustnych. Marchew i pietruszka głęboko się korzenią dlatego wymagają gleby odpowiednio spulchnionej. Bardzo dobre efekty daje uprawa na redlinach lub podwyższonych zagonach, uzyskujemy wtedy długie i kształtne korzenie. Warzywa korzeniowe mają duże wymagania wodne dlatego gleba w ogródku powinna być stale lekko wilgotna. Susza może spowodować rozwidlanie się korzeni marchwi i pietruszki. Warzywa korzeniowe nie wymagają wielu zabiegów pielęgnacyjnych poza odchwaszczaniem i podlewaniem.

Burak Ćwikłowy Regulski Cylinder – odmiana wczesna (okres wegetacji około 100 dni), bardzo szybko tworząca korzenie o cylindrycznym kształcie i małej powierzchni wyrastania liści. Korzenie osiągające około 20cm długości i 5-8cm średnicy. Korzenie średnio osiągają 200-250g, mają  gładką, błyszczącą skórkę. Miąższ z prawie niewidocznymi pierścieniami ma intensywnie czerwony kolor, wysoką zawartości suchej masy, cukrów i betaniny – i jest bardzo smaczny. Odmiana bardzo plenna, plon osiąga 60-70t/ha. Odmiana dobrze znosi suszę, nie wybija w pędy kwiatostanowe. Regulski Cylinder szczególnie polecany jest na soki, barszcz, koncentraty czy chipsy, mrożonki, a także do bezpośredniego spożywania oraz długiego przechowywania.

Marchew Pierwszy Zbiór – bardzo wczesna marchew o okresie wegetacji 110 dni, polecana na najwcześniejszy zbiór. Korzeń pomarańczowy, długości 11-13cm, wyrównany. Zawiera dużo cukrów i karotenu. Polecana na surówki i soki.

Pietruszka Korzeniowa Halblange – Berlińska – odmiana późna (200-220 dni od siewu), bardzo plenna. Korzeń długości około 22cm, w kształcie wydłużonego stożka. Miąższ biało-kremowy, jędrny, wyjątkowo aromatyczny. Preferuje gleby żyzne, dobrze doprawione, zasobne w próchnicę i wilgotne. Przeznaczona na zbiór jesienny i zimowy. Idealna do długotrwałego przechowywania.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium